Helstekt kotlettrad med ugnsrostade rotfrukter och pressgurka

Massa gott! Morötter, palsternacka, röd lök och äpplen.
Massa gott! Morötter, palsternacka, röd lök och äpplen.

Igår hade vi helstekt benfri kotlettrad med ugnsrostade rotfrukter och äpplen till middag. Till det hade vi sås, äppelmos och pressgurka som är så enkelt att göra men som det tog många år innan jag lagade första gången. Detta trots att jag älskar det. Min farmor hade alltid pressgurka till grytor och stekar så det påminner mig om henne. Numera gör jag ofta pressgurka på hösten.

Helstekt benfri kotlettrad är en riktigt bra vardagsstek. Den kostar oftast inte så mycket och det är inte så mycket lotteri som med nötkött i att hitta en fin stek. I skördetider passar det extra bra med svenska smaker som äpplen, morötter och palsternacka till.

Så här gör jag min stek. (Hela receptet samlat längst ner):

Helstekt benfri kotlettrad: Skåra köttet och pensla det med en blandning av honung och soja. Salta och peppra. Jag tål inte riktigt vitlök och använder flingsalt med ramslök/wild onion men du kan om du vill stoppa ner vitlök i skårorna/lägga hela vitlöksklyftor runt köttet istället. Fördela sedan goda rotfrukter runt köttet. Min palsternacka är fortfarande späd så den får vänta lite, annars hade den åkt med från början i ugnen. Häll lite rödvin runt om.
Helstekt benfri kotlettrad: Skåra köttet och pensla det med en blandning av honung och soja. Salta och peppra. Jag tål inte riktigt vitlök och använder flingsalt med ramslök/wild onion men du kan om du vill stoppa ner vitlök i skårorna/lägga hela vitlöksklyftor runt köttet istället. Fördela sedan goda rotfrukter runt köttet. Min palsternacka är fortfarande späd så den får vänta lite, annars hade den åkt med från början i ugnen.
Stoppa in små rosmarinbuketter i köttskårorna och strö färsk timjan runt om.
Stoppa in små rosmarinbuketter i köttskårorna och strö färsk timjan runt om samt häll över lite rött vin.
Låt köttet stå i ugnen på 125-150 grader tills köttemperaturen nått ca 40 grader. Ta ut fatet och lägg på rejäla äppelklyftor. Jag la på mina palsternackor nu också men det var ju för att de var så späda. Passa på att ösa kött och grönsaker lite. Sen in i ugnen igen.
Låt köttet stå i ugnen på 125-150 grader tills köttemperaturen nått ca 40 grader. Ta ut fatet och lägg på rejäla äppelklyftor. Jag la på mina palsternackor nu också men det var ju för att de var så späda. Passa på att ösa kött och grönsaker lite. Sen in i ugnen igen.
Låt gå i ugnen tills köttemperaturen når ca 70 grader. Denna gick till 72 grader. Ta upp köttet och lägg det i folie att vila. Häll över vätskan i en såskastrull. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader och sätt in rotfrukterna och äpplena en stund tills de känns klara.
Låt gå i ugnen tills köttemperaturen når ca 70 grader. Denna gick till 72 grader. Ta upp köttet och lägg det i folie att vila. Häll över vätskan i en såskastrull. Höj temperaturen i ugnen till 225 grader och sätt in rotfrukterna och äpplena en stund tills de känns klara.

Receptet:

  1. Sätt ugnen på 125-150°. Skåra köttet och pensla det med en blandning av honung och soja. Ta inte bort fettkappan, det kan du göra på tallriken sen. Salta och peppra. Jag tål inte vitlök så bra så jag använder flingsalt med ramslök/wild onion istället. Vill du hellre ha vitlök delar du antingen klyftor och sticker ner i köttet eller lägger du hela klyftor runt köttet.
  2. Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela rotsaker som morötter, palsternacka och rödlök runt det. Häll på lite rödvin, kanske 1 dl.
  3. Stoppa in små rosmarinbuketter i skårorna och fördela färsk timjan på rotfrukterna. Sätt i en stektermometer och sätt in formen i ugnen.
  4. Gör pressgurka medan du väntar: Gör en lag av 1 msk ättika, knappt 1 dl vatten, 1 msk socker och lite salt och peppar. Hyvla ½ gurka med osthyvel. Häll över lagen och rikligt med finhackad persilja. Blanda väl. Lägg en skål/tallrik med tyngd över och låt stå en timme ungefär.
  5. Låt köttet gå tills det når ca 40°. Ta då ut det och lägg på rejäla äppelklyftor (med skal). Jag hade väldigt späda palsternackor så jag la in dem först nu. Ös med skyn.
  6. Koka potatis om du vill ha det till.
  7. Ta ut köttet när det nått 70° och höj ugnstemperaturen till 225°. Lägg köttet att vila i folie. Ta vara på spadet ur formen och häll det i en såskastrull.
  8. Sätt in rotfrukterna att gå klart i ugnen några minuter medan du gör såsen: Blanda i matlagningsgrädde i skyn och smaksätt med kalvfond, salt och peppar. Häll i lite i taget och smaka dig fram. Red med maizena brun såsredning till lagom tjocklek.
  9. Ta ut rotfrukterna. Skiva köttet och servera med rotfrukter, (potatis), pressgurka, sås och äppelmos. Smaklig spis!
Servera med gräddsås, äppelmos och pressgurka. Potatis behövs egentligen inte såvida man inte har barn som inte gillar de ugnsrostade rotsakerna.
Servera med gräddsås, äppelmos och pressgurka. Potatis behövs egentligen inte såvida man inte har barn som inte gillar de ugnsrostade rotsakerna.

Servisen är Old Höganäs från Höganäs och kommer från min mormor och morfar. Old Höganäs designades av John Andersson till H55-utställningen i Helsingborg 1955 och var Höganäs första fullständiga servis. 1961 vann den priset ”Svensk Form – God Form”. Mitt hjärta vann den någon gång på 90-talet och har sedan 1996 varit årlig julservis hos oss men används även till grytor och stekar.

Linda - Egensinnigt

1 Comment

  1. Ville bara säga… | EgenSinnigt

    september 23, 2013 at 8:54 f m

    […] Söndagsmiddag? Helstekt kotlettrad med massa gott! […]

Leave a Reply