Kanel och romspetsad plommonmarmelad till ostbricka eller rostat bröd

Plommon som ska bli plommonmarmelad smaksatt med kanel och rom
Plommon som ska bli plommonmarmelad smaksatt med kanel och rom

När vi flyttade in för ett år sedan hade plommonträdets ympningsträd börjat ta över helt så maken passade på att beskära det under sensommaren. I år har vi så många plommon att jag kommer att ha massor av gå-bort-presenter under höst och vinter. Just den här marmeladen blev en favorit som jag kommer att göra ännu en omgång av redan i veckan. De burkar (6 st i varierande storlek) det blev av första omgången kommer inte att räcka långt för alla älskar den. Söt med samtidigt syrlig. Riktigt god till både rostat bröd med eller utan ost och till ostbrickan. Jag har bara provat den med ganska milda ostar. Tror att den gör sig bäst till dem som inte är så syrliga eftersom den är lite syrlig i sig själv.

Kanel och romspetsad plommonmarmelad på rostat bröd. Spelbrädet är loppisfyndat under Bergveckan.
Kanel och romspetsad plommonmarmelad på rostat bröd. Spelbrädet är loppisfyndat under Bergveckan.

Kanel och romspetsad

plommonmarmelad

Ger ca 1,5 liter

1½ kg fasta, syrliga plommon
2 kanelstänger
1 dl vatten
1 kg syltsocker
2 msk mörk rom

  1. Skölj, dela och kärna ur plommonen. Lägg dem i en stor gryta (ej aluminium) tillsammans med kanelstänger och vatten. Låt koka sakta under lock 10-20 minuter beroende på hur stora och fasta plommonen var och hur mosiga du vill ha dem. Rör om då och då.
  2. Höj värmen och tillsätt syltsockret. Koka kraftigt i 2-3 minuter. Skumma av under tiden med en sked.
  3. Ta av grytan från värmen och låt stå en kvart ungefär. Rör om då och då.
  4. Fiska upp kanelstängerna och tillsätt sedan spriten. Rör om ordentligt och fyll upp i rena varma burkar. Jag brukar skölja mina burkar och lock på insidan med lite Atamon precis innan. Sätt på locken och låt kallna. Förvara kallt.

Linda - Egensinnigt

 

3 Comments

  1. Fru Vintage

    september 19, 2013 at 2:16 e m

    Åh! Vilka vackra bilder! Och vad sugen man blev på plommonmarmelad minsann;) Stor kram från Fru Vintage

    1. Egensinnigt.se - Linda

      september 19, 2013 at 5:06 e m

      Åh, vad glad jag blir! Tack och kram tillbaka 🙂
      /Linda – Egensinnigt

  2. Sanna

    september 22, 2013 at 9:46 e m

    Åhh va gott med plommonmarmelad! <3 Ett plommonträd får bli ett utav nästa års investeringar.. =)

Leave a Reply