Mangoldpaj med lufttorkad skinka och fetaost

Mangoldpaj med lufttorkad skinka och fetaost
Mangoldpaj med lufttorkad skinka och fetaost

Idag har vi haft mangoldpaj till middag. Det är något alldeles speciellt att äta mat odlad i egen täppa. Det är första gången vi odlar mangold men det har inte alls varit svårt och nästa år kommer vi nog att odla det igen. Mangoldpajen serverades med lufttorkad skinka, sallad och gräddfil. Riktigt mumsigt!

Hacka och fräs mangold och lök tillsammans. Krydda med salt och finriven muskotnöt
Hacka och fräs mangold och lök tillsammans. Krydda med salt och finriven muskotnöt
Finriven muskotnöt förhöjer vilken mangold- eller spenaträtt som helst.
Finriven muskotnöt förhöjer vilken mangold- eller spenaträtt som helst.
Arbeta ihop en pajdeg som får vila i kylen en stund. Tryck ut i pajform, nagga och förgrädda till fin färg.
Arbeta ihop en pajdeg som får vila i kylen en stund. Tryck ut i pajform, nagga och förgrädda till fin färg.
Fördela mangoldröran i pajskalet
Fördela mangoldröran i pajskalet
Gör en äggstanning med gräddfil för lite syrlighet och häll i pajen. Grädda i ugn ca 30 min.
Gör en äggstanning med gräddfil för lite syrlighet och häll över pajen. Grädda i ugn ca 30 min.
Mangoldpaj med mangold från egen täppa
Mangoldpaj med mangold från egen täppa – Mums!
  1. Börja med pajdegen: Knåda ihop 125 g smör, 3 dl vetemjöl och tillsätt sedan 2 msk iskallt vatten. Knåda ihop till en fin deg och låt vila i kylen en stund. Sätt igång ugnen på 200°.
  2. Finhacka en gul lök och skär ner ca 2 liter färska mangoldblad med stjälkar i mindre bitar. Fräs det i stekjärn med smör samt krydda med lite riven muskotnöt och salt. Jag river muskotnöt men tar du från kryddburk så testa med 1-2 krm och smaka av.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga med gaffel. Förgrädda ca 10 minuter tills pajskalet fått fin färg.
  4. Gör en äggstanning på 4 ägg, 2 dl mjölk och 1 dl gräddfil samt en näve riven god ost. Salta och peppra.
  5. Fördela mangoldröran i pajskalet och häll över äggstanningen. Grädda i ugn 25-30 minuter.
  6. Servera med lite lufttorkad skinka, sallad, tärnad marinerad fetaost och gräddfil. Förra gången hade vi färska aprikoser i salladen men de fanns tyvärr inte att få tag i denna gången.

Min man får mig att skratta väldigt ofta. Som idag när han säger att han nog ska ta ut pajen så att den inte får för mycket färg varpå jag svarar att han ska kolla så att den stannat och han, med helt vanlig röst, konstaterar att ”Jo, den är kvar” (i ugnen = den har stannat). Sådan vardagshumor gör mig lycklig. Vad har du skrattat åt idag?

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply