Torkade äppelringar med kanel & kardemumma

Torkade äppelringar är ju bara SÅ gott!
Torkade äppelringar är ju bara SÅ gott!

Idag regnar det stora tunga droppar och det är gråare än grått ute. Sen är jag lite trött efter en fullspäckad söndag och kväll med en massa härliga tjejer från Kronoberg som tillsammans ska lyfta näringslivet här i krokarna. Bra arrangemang med Regionförbundet Södra Småland i täten. I eftermiddag ska jag trotsa regnet och ta bussen in till stan för att gå på näst sista C’reD-träffen. Då blir det inspiration av urtrevliga Kerstin Bohlin som driver mysiga Klockaregårdens trädgårdsbutik vid Öhr (har ni inte varit där så åk dit!) samt designern Lena Håkansson med non stop design som gör supersnygga mönster som de flesta av oss nog har sett någonstans. Med en sådan kväll framför sig gör det inget att man måste ut i regn och rusk för att ta sig dit. Men innan dess har jag massor jag ska hinna göra och för att få lite mer energi mumsar jag på äppelringar. Det är bara så himla gott!

Kanel och kardemumma blir mums! på äppelringarna. Vill man inte att de ska mörkna när de torkar lägger man äppelskivorna en kort stund i vatten med lite askorbinsyra innan man strör över kanel & kardemumma och sen hänger dem på tork.
Kanel och kardemumma blir mums! på äppelringarna. Vill man inte att de ska mörkna när de torkar lägger man äppelskivorna en kort stund i vatten med lite askorbinsyra innan man strör över kanel & kardemumma och sen hänger dem på tork.

Både R, K och jag älskar torkade äppelringar. R och jag tar en näve då och då och äter dem som snacks medan K gärna har dem nedklippta i bitar över sina frukostflingor. Att torka äppelringar är nog det enklaste sättet att ta tillvara på äpplen. Ett pluspoäng också för att de kan förvaras i skafferiet för min frys är fullare än proppfull!

Äpplen, äpplen, äpplen och så ett liiitet, litet päron. Vårt päronträd gav inget alls ifjol så vi är överlyckliga för den handfull päron som trädet gav i år.
Äpplen, äpplen, äpplen och så ett liiitet, litet päron. Vårt päronträd gav inget alls ifjol så vi är överlyckliga för den handfull päron som trädet gav i år. Äpplen har vi hur många som helst och jag gör mitt bästa för att ta väl hand om dem.
Äppelringar är så enkelt så ni anar inte. Bara att kärna ur och hänga på tork i 3-5 dagar beroende på sort. Jag hänger mina på grillspett mellan jämnhöga muggar och glas. En bricka under är bra om ni har doppat dem i vatten innan.
Äppelringar är så enkelt så ni anar inte. Bara att kärna ur och hänga på tork i 3-5 dagar beroende på sort. Jag hänger mina på grillspett mellan jämnhöga muggar och glas. En bricka under är bra om ni har doppat dem i vatten innan.

Torkade äppelringar

Du behöver:
Några äpplen
ev. askorbinsyra och vatten
ev. kanel & kardemumma

Gör så här:
Absolut basic: Om du vill så skalar du äpplena först, det är en smaksak. Sen är det bara att kärna ur och skiva äpplena i 2-3 mm tunna skivor och hänga på tork i 3-5 dagar. Provsmaka dem då och då så känner du när de är klara.

Lite lyx: Efterhand som du skivat äpplena lägger du dem i ett vattenbad utrört med lite askorbinsyra. Då mörknar de knappt. Sen tar du några äpplen i taget, låter dem droppa av, och lägger ut dem på ett fat. Strö över kanel och kardemumma innan du hänger äpplena på tork. Gör några med enbart kanel när du ändå är igång. Socker behövs inte för äpplena har ju redan socker i sig.

Förvara äpplena torrt.

Linda - Egensinnigt

 

Leave a Reply