Äppelmust på gång

Äppelmust to be - Snart har vi egen äppeldricka
Äppelmust to be – Snart har vi egen äppeldricka

Vi har två äppelträd i vår trädgård och båda två ger bra med frukt. I år tänkte jag fylla matkällaren med äppelmust för det dricks en hel del juice här hemma och det känns så onödigt att gå och köpa. Eftersom jag inte har någon press gör jag på enklast möjliga sätt. Det här receptet finns på flera olika bloggar men jag tror att ursprungsreceptet kommer från Gelas hem och trädgård. De som provat säger att det blir en jättegod äppelmust och enligt Gela ska den hålla ända fram till vårkanten om den förvarats mörkt och svalt. Tänk att dricka varm äppelmust med en kanelstång och kanske lite konjak en utflykt när snön ligger vit och man fryser om fingrarna…

Gelas äppelmust

5 liter äpplen med skal och allt
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
1 dl socker per liter must
Gör så här:

 1. Skölj och dela äpplena i grova bitar.
 2. Blanda äpplen, vatten, vinsyra och natriumbensoat i en stor gryta eller hink och rör om ordentligt. Sockret ska alltså inte i nu. Lägg på ett lock.
 3. Låt stå 5 dagar i rumstemperatur och rör om några gånger per dag. Glöm inte att röra om så låt det gärna stå så att du ser det och kommer ihåg att röra.
 4. Sila sedan bort äpplena och tillsätt 1 dl socker per liter must. Rör om tills sockret löst sig.
 5. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Det fungerar bra att återanvända plastflaskor som du rengör så du måste inte springa och köpa dyra glasflaskor i affären.
 6. Förvara äppelmusten mörkt och svalt.

Jag hade 1½ sats i min stora gryta. Om ungefär en vecka får både ni och jag se hur äppelmusten blev.

Linda - Egensinnigt

1 Comment

 1. Kanelbullens dag 4 okt | EgenSinnigt

  oktober 4, 2013 at 2:33 e m

  […] finns äpplen på träden. Den håller sig ända till vårmånaderna nere i vår kalla källare. Recept på äppelmusten finns här. Som fyllning i kanelbullarna är det äppelmos och kanel. Vad tror ni? Låter det inte som att […]

Leave a Reply