Because I am a girl

Because I am a girl. Pushpa Kanwar, 13, från Rajastan i Indien Foto: Plan International
Because I am a girl. Pushpa Kanwar, 13, från Rajastan i Indien Foto: Plan International

Pushpa Kanwar, 13, är Plan Sveriges ansikte utåt för alla de flickor som dagligen utsätts för våld och diskriminering bara för att de är flickor. Igår på nyheterna belystes kvinnlig könsstympning och i morse läste jag om Fistulasjukhuset i Etiopien som är i behov av strumpbyxor till alla de tusentals kvinnor som årligen behandlas där. Benen på strumpbyxorna klipps av och det som är kvar bildar trosor som håller förband på plats.

Sedan nästan ett år tillbaka är jag Flickafadder på Plan. Det här blir inget mysigt och fint inlägg. Blir du lätt illamående? Sluta då inte läsa utan försök göra något åt saken istället. Här kan du bli Flickafadder men det finns fler sätt att hjälpa. Vill du bara skänka en gåva kan du t.ex. hjälpa till genom att utbilda barnmorskor. Kika in i Plans shop och handla en skolbänk, en vattenbrunn eller en säker förlossning istället för en tröja på rean. För det kostar ungefär lika mycket. Har du urvuxna babykläder, överblivet garn eller strumpbyxor? Då kan du skänka det genom att skicka det till Fistulasjukhuset i Addis Adaba. De har även ett 90-konto. Och nej, det här inlägget är inte sponsrat.

Hjälp flickor att få gå i skolan istället för att giftas bort och föda barn när de själva bara är barn. Foto:Plan international
Hjälp flickor att få gå i skolan istället för att giftas bort och föda barn när de själva bara är barn. Foto: Plan International

Because I am a girl handlar om att arbeta för bättre villkor för flickor genom framför allt utbildning men också genom att arbeta med personer, både kvinnor, flickor och män inom alla samhällsskikt och i olika beslutsfattande positioner för att långsiktigt förändra attityder och sedvänjor som drabbar flickor och kvinnor hårt.

Följande siffror kommer från Plan:

 • 66 miljoner flickor går inte i skolan
 • Varje dag tvingas 39 000 flickor in i barnäktenskap.
 • Tidig graviditet och olagliga aborter är de vanligaste dödsorsakerna bland flickor 15-19 år i utvecklingsländer.
 • Varje år könsstympas över 2 miljoner flickor i åldrarna 4-11 år.
 • 1 av 3 flickor i utvecklingsländer blir bortgifta innan de fyllt 18 år.
 • En utbildad flicka har större möjligheter att göra individuella livsval.
 • En utbildad flicka gifter sig ofta senare i livet.
 • En utbildad flicka föder vanligtvis färre och friskare barn,
 • En senare graviditet minskar risken att dö i barnsäng eftersom en flicka under 15 år löper fem gånger högre risk att dö så än en kvinna över 20.
 • En utbildad flicka ökar sina chanser att ta sig och sina barn ur fattigdom.
 • Nästan allt hon tjänar kommer att gå till familjen: utbildning, barnens hälsa och framtid.

Plan uppger att i Egypten är ca 90% av alla kvinnor könsstympade medan WHO säger siffran 97,5% av alla flickor/kvinnor över 10 år. Totalt i världen är 100-140 miljoner kvinnor könsstympade varav majoriteten i Afrika men även i Asien är sedvänjan stark. Många tror att kvinnlig könsstympning är kopplat till religion men ingenstans i varken Bibeln eller Koranen nämns sådan omskärelse. Forskarna har olika hypoteser som handlar om kontroll och förtryck av kvinnor men också reglering av befolkningsökning. WHO klassificerar kvinnlig könsstympning på följande sätt:

 • I. Delvis eller totalt borttagande av klitoris och/eller klitoris förhud (klitoridektomi).
 • II. Delvis eller totalt borttagande av klitoris och de inre blygdläpparna, med eller utan excision [bortskärande] av de yttre blygdläpparna (excision).
 • III. Förminskning av den vaginala öppningen genom skapande av en försegling i och med att man skär och sammanfogar de inre och/eller de yttre blygdläpparna, med eller utan excision av klitoris (infibulation).
 • IV. Alla andra skadliga ingrepp på de kvinnliga genitalierna av icke-medicinska skäl, exempelvis prickning, snittning, skrapning och brännande. (Källa: Wikipedia)

Ofta utförs stympningen med orena rakbad/knivar och utan bedövning. Det är inte svårt att föreställa sig skräcken och smärtan dessa flickor måste uppleva. Beroende på vilken typ av könsstympning som skett kan kvinnan fungera olika bra efteråt. Vid infibulation lämnas en bara liten öppning för urin och mensblod, allt annat skärs bort. Hur en infibulerad kvinna ens kan bli gravid är svårt att förstå, än mindre hur hon lyckas föda fram sitt barn. Lägg sedan till en ung flicka som ännu inte är fullvuxen med färdigutvecklat bäcken och dessutom undernärd (maten som finns går i första hand till männen) så har ni en av anledningarna till att sjukhus som Fistulasjukhuset i Etiopien har så många patienter. Ändå är det bara en bråkdel av alla drabbade kvinnor som har turen att få behandling och rekonstruktion. Det som händer är nämligen att hon går sönder både utanpå och inuti och sedan läcker avföring och urin, luktar illa och blir utstött resten av livet. Men tack vare engagerade människor finns det hopp för några av alla dessa kvinnor. Just i Etiopien är kvinnlig omskärelse typ III och bortgifte av riktigt unga flickor/barn vanlig med utdragna förlossningar och fistlar som direkt följd.

Känner du som jag att du inte bara kan blunda för det här? Gör inte det då.

Linda - Egensinnigt

 

1 Comment

 1. 68 öre och en handuppräckning för flickors rätt till skolgång | EgenSinnigt

  oktober 11, 2013 at 4:40 e m

  […] Niagarafallen i Kanada och ett 20-tal andra ”byggnader” rosa under Flickdagen. Som jag skrivit om tidigare är satsningen på flickor och utbildning av flickor ett viktigt steg i att inte bara förbättra […]

Leave a Reply