Earth Overshoot Day – Den ekologiska skuldens dag

Vägval. Vi kan antingen fortsätta som vi gör eller göra ett bättre val. Vilken väg väljer du? Foto: Global Footprint Network
Vägval. Vi kan antingen fortsätta som vi gör eller göra ett bättre val. Vilken väg väljer du?
Foto: Global Footprint Network

Den ekologiska skuldens dag (eng. Earth Overshoot Day) är den dag på året då vi nått det som borde vara vår totala årsförbrukning av naturtillgångar. Använder vi mer än så börjar vi låna av framtiden. Jorden klarar inte av att återställa det vi förbrukat i snabbare takt än så. Tyvärr är det så att vi når Den ekologiska skuldens dag och börjar leva på lån tidigare och tidigare för vart år som går. Och inte är utsikterna att kunna betala tillbaka på lånen särskilt stora heller.

I mitten av 80-talet, när Earth Overshoot Day instiftades av en engelsk tankesmedja, hann vi ända till december innan vi nådde vår årsranson men sen blir siffrorna mer och mer skrämmande:

  • 1986: 31 december
  • 1995: 21 november
  • 2005: 20 oktober
  • 2008: 23 september
  • 2013: 20 augusti

Globalt sett  beräknas vi göra av med 1,5 gånger det vi borde. Vissa länder gör av med bra mycket mer än de själva tillför. Japan är ett sådant land som förbrukar 7,1 gånger sin kapacitet medan vi i Sverige faktiskt tillför 1,5-2 gånger mer än vi konsumerar. Klapp på axeln åt det! Men det innebär inte att vi kan luta oss tillbaka. Dels minskar den siffran för vart år som går och dels är Sverige inte särskilt tättbefolkat och har mycket natur så vi får helt enkelt hjälpa till att bidra till de länder som inte klarar av att producera motsvarande sin konsumtion. Inte för att de ska kunna fortsätta som de gör utan för att vi har bara en planet och den måste vi göra vårt bästa för att vara rädda om. Alltid.

I ett tidigare inlägg kan du läsa mer om hur du kan vara rädd om jorden! Du kan läsa mer om Overshoot Day på SvD.

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply