Fara runt som en skottspole

Veckan som gått inleddes med att storsonen tog tåget ner till Skåne för en veckas popkollo. Både storsonen R och mellansonen L gick högstadiet på Skånska Småstadens Kulturskola i Hjärup innan vi flyttade upp, vilket innebar att de hade mer ”kultur” på schemat än vanliga skolor mot att de läste lite fler timmar än grundskolplanen. R hade rock&pop som sitt kulturval och varje sommar spenderar R en vecka på popkollo på skolan och träffar sina gamla bandmedlemmar och får rocka loss lite.

Medan R var i Skåne har svärmor tillfälligt flyttat in hos oss för att ordna med det sista inför försäljningen av Tomas mormors hem. Under våren har Tomas mormor flyttat till ett äldreboende och ett helt liv av papper, prylar och pinaler har gåtts igenom under våren och sommaren. Som jag berättat i ett tidigare inlägg har Tomas mormor samma initialer som mig och jag har haft turen att få en hel del kökshanddukar och bäddtextil med vackra monogram. Det är sådant man blir lycklig av!

Blocket med pratbubblan är perfekt till Egensinnigt
Blocket med pratbubblan är perfekt till Egensinnigt

I fredags åkte svärmor hem för den här gången och vi tog bilen ner till Skåne för att lyssna på R’s avslutningsspelning och hämta hem honom. Det blev en riktigt hektisk dag. Vi hade ett ärende inom IKEA för att köpa en låsbar hurts till Tomas mormor. IKEA i Älmhult nyöppnade under senhösten 2012 och är nu det IKEA-varuhus i världen med störst sortiment. Ni kan ju tänka er själva hur trist det är att rusa igenom! Men när vi tittade på hurtsen åt makens mormor hann jag lägga märke till ett block som jag ville ha åt Egensinnigt på ett av skrivborden. När vi kom till avdelningen med blocket gjorde jag halt och fyndade även lite annat innan jag rusade vidare!

I Älmhult finns numera ett IKEA-museum. Tidig logo för IKEA
I Älmhult finns numera ett IKEA-museum. Tidig logo för IKEA

Jag ville gärna hinna med ett besök på IKEA-muséet som ligger i Älmhult. Det var ett riktigt roligt besök med mycket att titta på. Jag kommer att ägna ett helt inlägg åt besöket för jag fotograferade hur mycket som helst. Det var intressant att dels kunna följa utvecklingen från framförallt de tidiga åren men också att följa utvecklingen av hur våra hem sett ut. Det fanns flera tidstypiska rum från femtiotalet till idag.

IKEA-rum från tidigt 50-tal med soffgruppen Royal
Vem kunde ana att detta var IKEA?
IKEA-rum från tidigt 50-tal med soffgruppen Royal
Det här känns mer IKEA. Från sent sjuttiotal med barnstolarna Dino, Soffbordet Ingo och taklampan Kalott. Tapeten Lisa är designad av Inez Svensson. Jag hade en sån en period i mitt flickrum.
Det här känns mer IKEA. Från sent sjuttiotal med barnstolarna Dino, Soffbordet Ingo och taklampan Kalott. Tapeten Lisa är designad av Inez Svensson. Jag hade en sån en period i mitt flickrum.

Efter IKEA och snabb lunch hos mamma i S.Sandby åkte vi in till Lund för att lämna in några grejer till Crafoord Auktioner åt svärmor/makens mormor. Bl.a. lämnades några skålar i porfyr in men också några lampetter med massor av vackra prismor, någon tavla och ett stop med en notrad av Emil Sjögren. Mer om honom senare. Porfyr-föremålen väntas gå på kvalitetsauktion senare i höst medan det övriga går på auktion ganska snart. Är ni intresserade så håll utkik på Crafoord Auktioners hemsida.

Denna vackra smörask och två mindre skålar/saltkar(?) i profyr lämnades in på Crafoord Auktioner och kommer på kvalitetsauktion senare i höst.
Denna vackra smörask och två mindre skålar/saltkar(?) i porfyr lämnades in på Crafoord Auktioner och kommer på kvalitetsauktion senare i höst.
Stop i majolika med notrad och signatur av Emil Sjögren.
Stop i majolika med notrad och signatur av Emil Sjögren.

Efter att ha hämtat upp min kära syster åkte vi till Hjärup för att lyssna på R och hämta hem honom. Som vanligt var det en väldigt imponerande grupp tonåringar som spelade upp ett gäng bra låtar. Det inleddes med Lou Reeds Perfect Day och följdes av en härlig blandning av Alannah Myles, Muse och Pink Floyd för att avslutas med Please Mr. Postman. Kan lova att det var en mycket nöjd och trött storson som sov alla milen i bilen på vägen hem.

Efter att ha haft besök hela veckan och farit runt som en bunte skottspolar var vi mer eller mindre däckade av värmen igår. Istället spenderades dagen i soffan med de två första säsongerna av Land Girls. En halvbra serie enligt mitt tycke men nu när jag börjat vill jag ändå se färdigt den. Har du något förslag på sevärd serie?

Linda - Egensinnigt

1 Comment

  1. IKEA genom tiderna, del 1: Först ut är Rut | EgenSinnigt

    augusti 26, 2013 at 12:40 e m

    […] För några veckor sedan besökte jag IKEA-utställningen i Älmhult och jag tänkte ge er en liten IKEA-tur genom decennierna med några godbitar varje måndag. Fokus kommer att ligga på möblerna och stilen men denna första del kommer även att innehålla kuriosa om hur företaget utvecklades till att bli det karaktäristiska IKEA. Först ut är självklart Rut men också kändisen Lövet och fåtöljen MK som kom i nyproduktion som Strandmon förra året. […]

Leave a Reply