Helstekt kotlettrad med ugnsrostade rotfrukter och pressgurka

Igår hade vi helstekt benfri kotlettrad med ugnsrostade rotfrukter och äpplen till middag. Till det hade vi sås, äppelmos och pressgurka som är så enkelt att göra men som det tog många år innan jag lagade första gången. Detta trots att jag älskar det. Min farmor hade alltid pressgurka till grytor och stekar så det påminner mig om henne. Numera gör jag ofta pressgurka på hösten.
Helstekt benfri kotlettrad är en riktigt bra vardagsstek. Den kostar oftast inte så mycket och det är inte så mycket lotteri som med nötkött i att hitta en fin stek. I skördetider passar det extra bra med svenska smaker som äpplen, morötter och palsternacka till.
Så här gör jag min stek. (Hela receptet samlat längst ner):




Receptet:
- Sätt ugnen på 125-150°. Skåra köttet och pensla det med en blandning av honung och soja. Ta inte bort fettkappan, det kan du göra på tallriken sen. Salta och peppra. Jag tål inte vitlök så bra så jag använder flingsalt med ramslök/wild onion istället. Vill du hellre ha vitlök delar du antingen klyftor och sticker ner i köttet eller lägger du hela klyftor runt köttet.
- Lägg köttet i en ugnsfast form och fördela rotsaker som morötter, palsternacka och rödlök runt det. Häll på lite rödvin, kanske 1 dl.
- Stoppa in små rosmarinbuketter i skårorna och fördela färsk timjan på rotfrukterna. Sätt i en stektermometer och sätt in formen i ugnen.
- Gör pressgurka medan du väntar: Gör en lag av 1 msk ättika, knappt 1 dl vatten, 1 msk socker och lite salt och peppar. Hyvla ½ gurka med osthyvel. Häll över lagen och rikligt med finhackad persilja. Blanda väl. Lägg en skål/tallrik med tyngd över och låt stå en timme ungefär.
- Låt köttet gå tills det når ca 40°. Ta då ut det och lägg på rejäla äppelklyftor (med skal). Jag hade väldigt späda palsternackor så jag la in dem först nu. Ös med skyn.
- Koka potatis om du vill ha det till.
- Ta ut köttet när det nått 70° och höj ugnstemperaturen till 225°. Lägg köttet att vila i folie. Ta vara på spadet ur formen och häll det i en såskastrull.
- Sätt in rotfrukterna att gå klart i ugnen några minuter medan du gör såsen: Blanda i matlagningsgrädde i skyn och smaksätt med kalvfond, salt och peppar. Häll i lite i taget och smaka dig fram. Red med maizena brun såsredning till lagom tjocklek.
- Ta ut rotfrukterna. Skiva köttet och servera med rotfrukter, (potatis), pressgurka, sås och äppelmos. Smaklig spis!

Servisen är Old Höganäs från Höganäs och kommer från min mormor och morfar. Old Höganäs designades av John Andersson till H55-utställningen i Helsingborg 1955 och var Höganäs första fullständiga servis. 1961 vann den priset ”Svensk Form – God Form”. Mitt hjärta vann den någon gång på 90-talet och har sedan 1996 varit årlig julservis hos oss men används även till grytor och stekar.
Ville bara säga… | EgenSinnigt
september 23, 2013 at 8:54 f m[…] Söndagsmiddag? Helstekt kotlettrad med massa gott! […]