Hösten är chai-teets tid

Till hösten dricker jag mängder med kryddiga teer. Favoritmuggen har keramikern Karin Langhard gjort.
Till hösten dricker jag mängder med kryddiga teer.
Favoritmuggen har keramikern Karin Langhard gjort.

Varje år när hösten infinner sig får jag alltid en stark längtan efter kryddiga, dova teer med kryddor som kanel, lakritsrot, kardemumma och med frukter som äpple och apelsin. Jag har hela skåpet fullt av teer men det är framför allt två teer som jag väljer framför de andra: Stormvarning som jag köpt i Lund och så min nya favorit: Vanilla chai från Pukka. Det är 100% ekologiskt odlat och etiskt producerat. Nästan alla ingredienser är också fairtrade-märkta. Smaka på detta: kanel och ingefära som är värmande, malda kardemummafrön och fänkålsfrön för kryddningen och så lakrits och vanilj för smaken. Är det inte höstmys så säg? Dessutom är det koffeinfritt vilket gör att det passar utmärkt att krypa upp i soffan med en kopp innan man går och lägger sig.

Visste du förresten att en normalstor kopp svart te innehåller mellan 50-100 mg koffein/tein mycket beroende på hur starkt man brygger det? Även grönt te som skördats tidigt på våren har ofta höga halter av koffein/tein. Rooibos (rött te) och vanliga örtteer är däremot fria. Så tar du en kopp svart eller grönt te strax innan du lägger dig och undrar varför du har svårt att somna kan du prova att byta ut teet mot örtte eller rött te.

Vanilla chai från Pukka. Fatet kommer från Indiska.
Vanilla chai från Pukka. Fatet kommer från Indiska.

Muggen fick jag, tillsammans med ytterligare några muggar, en stor kanna och skål, av min svärmor när jag klarat min utbildning. De är fantastiskt sköna att dricka ur. Sen är det något speciellt att dricka te med händerna runt en värmande mugg.

Muggen kommer från keramikern Karin Langhard. Vi har även ett set med andra muggar (med öra) från henne som vi fått tidigare. De är lika mysiga att dricka ur men de har jag haft i så många år att de blivit vardagsmuggar. Även svärmor har flera olika muggar av Karin Langhard och alla är lika fina och sköna. Har du vägarna förbi kan du ju titta in hos henne eller några av hennes återförsäljare.

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply