IKEA genom tiderna, del 1: Först ut är Rut

IKEA postorder
IKEA postorder

För några veckor sedan besökte jag IKEA-utställningen i Älmhult och jag tänkte ge er en liten IKEA-tur genom decennierna med några godbitar varje vecka. Fokus kommer att ligga på möblerna och stilen men denna första del kommer även att innehålla kuriosa om hur företaget utvecklades till att bli det karaktäristiska IKEA. Först ut är självklart Rut men också kändisen Lövet och fåtöljen MK som kom i nyproduktion som Strandmon förra året.

IKEA registrerades redan 1943 och vad IKEA står för kan nog de flesta av oss vid det här laget: Ingvar Kamprad Elmtaryd (gården) Agunnaryd (socknen). Fram till 1948 hade Ingvar Kamprad genom sitt IKEA mest sålt pennor och nylonstrumpbyxor via postorder men 1948/49 fanns fåtöljen Rut med bland annonserna. Det var det första möbel Ingvar Kamprad sålde via postorder men det skulle bli långt ifrån den sista.

Hur många knappar är det? Fåtöljen Rut från IKEA 1948
Hur många knappar är det? Fåtöljen Rut i färgerna grön och röd från IKEA 1948
Annons för IKEA-fåtöljen Rut. Med armstöd kostar Rut 10 kr extra.
Annons för IKEA-fåtöljen Rut. Med armstöd kostar Rut 10 kr extra.

Redan 1948 då Rut kom fanns det olika utföranden att välja på. Rut kunde väljas i flera olika färger och benen var antingen i alm- eller mahognyfärg. Den som ville kunde dessutom betala ett tillägg på 10 kronor och få Rut levererad komplett med armstöd. Originalet hade 16 knappar och möbelsnodd som dekoration men det fanns även en billigare variant med färre knappar, utan snodd och med enklare stomme. På Ruts tid var inte paketen platta, de blev dem först 1956 med det lilla bordet Lövet. Historien förtäljer att det var när bordet skulle packas in i bilen för leverans som man kom på att det var smartare att skruva av benen. Det tog mindre plats men risken för transportskador blev också mindre. Sagt och gjort – platta paket it is!

IKEA Lövet - en av de första monteringsbara möblerna som levererades i platta paket
IKEA Lövet – en av de första monteringsbara möblerna som levererades i platta paket
IKEA Lövet beskrivs som en liten läcker tingest på 5 kg. Även Newe och Bikini är monteringsbara medan möbler som Pastell ansågs för komplicerade att låta vara monterbara av kunden själv.
IKEA Lövet beskrivs som en liten läcker tingest på 5 kg. Även Newe och Bikini är monteringsbara medan möbler som Pastell ansågs för komplicerade att låta vara monterbara av kunden själv.

Dock var inte alla paket platta med monterbara möbler vid den här tiden. Det dröjde ända till 70-talet innan de platta paketen blev standard och där är vi ju inte än. Först hände det att mjölkhämtningen i Agunnaryd la ner vilket tvingade Ingvar att tänka om. Han kunde inte längre skicka paket från mjölkpallen.

Ingvar Kamprad hittade en nedlagd snickerifabrik i Älmhult som han iordningställde och den 23 mars 1953 slog IKEA upp portarna för sin första egna möbelutställning. Att kunderna kunde komma och titta, känna och prova möblerna var ett av Ingvars starkaste konkurrensmedel vid den här tiden. De låga priserna var ett annat. IKEA hade deltagit i möbelmässor sedan 1950 och hymlade inte med sina priser.

Att ha väl synliga priser i anslutning till möblerna var inget som konkurrenterna gillade och man försökte göra sig av med uppstickaren genom hot till leverantörer och fabriker om att ”levererar ni till IKEA handlar vi inte längre av er”. Leverantörerna fortsatte ändå att leverera till IKEA men till privata adresser eller om natten istället. IKEA fortsatte att blomstra.

Första IKEA-katalogen kom ut i september 1950 och hade fåtöljen MK på omslaget
Första IKEA-katalogen kom ut i september 1950 och hade fåtöljen MK på omslaget

I dagarna kom årets IKEA-katalog ut. En hel del har hänt sedan den första katalogen kom ut i september 1950. Då var det Ingvar själv som skrev alla texterna, något han fortsatte med ända till 1963, även om layouten togs över av Gillis Lundgren 1954. Gillis Lundgren blev den fjärde anställda inom IKEA och kom att designa många av IKEAs storsäljare genom åren. Vad sägs om hurtsen Tore eller bokhyllan Billy? Och gissa vem som designade Lövet och kläckte idén om platta paket? Idag finns även Lövet i nyproduktion under namnet Lövbacken.

Vilken föredrar du? Jag väljer helt klart den gamla MK. IKEA Fåtölj MK från 1950/51 samt Strandmon från 2012/13
Vilken föredrar du? Jag väljer helt klart den gamla MK. IKEA Fåtölj MK från 1950/51 samt Strandmon från 2012/13

En annan klassiker som återfinns i nyproduktion idag är fåtöljen på omslaget till första IKEA-katalogen, nämligen MK. Fåtöljen MK kostade på sin tid 207 kronor, vilket idag motsvarar strax över 3000 kronor. Den lite slitna fåtöljen med kantband är Ingvars egen som är utlånad till utställningen. Om jag får välja mellan den gamla MK och nyproduktionen Strandmon väljer jag utan tvekan den äldre av de två. Vilken väljer du?

I oktober 1958 öppnar så världens första IKEA-varuhus. Platsen är Älmhult, långt borta från alla stora städer. Man kan fråga sig varför? Svaret är att Ingvar trodde starkt på bilismen och han fick rätt. Att besöka IKEA blev ett nöje och turistmål. Förra året stängde världens första IKEA-varuhus portarna efter 54 år i tjänst och istället slogs portarna för världens största varuhus upp, också det i Älmhult.

Nästa del visar några olika IKEA-späckade vardagsrum från 50-talen. Missa inte det!

Linda - Egensinnigt

 

 

4 Comments

 1. IKEA genom tiderna, del 2: Från Milano till Borås | EgenSinnigt

  september 3, 2013 at 11:54 f m

  […] jag nämnde i del 1, som du kan läsa här, tog IKEA in formgivare och arkitekter som exempelvis Gillis Lundgren under andra hälften av […]

 2. IKEA genom tiderna, del 4: Furu och gör-det-själv! | EgenSinnigt

  september 18, 2013 at 12:52 e m

  […] vara populära. I alla fall hos dem som inte hade furusoffa. Som ni nog minns från inlägget om 1950-talet så var Gillis Lundgren, som designat TAJT, nummer fyra att anställas inom IKEA. Under 1970-talet […]

Leave a Reply