IKEA genom tiderna, del 2: Från Milano till Borås

IKEA 1954 - Soffgruppen Royal och Wilton-mattan Jerez
IKEA 1954 – Soffgruppen Royal och Wilton-mattan Jerez
Mer från mitten av 50-talet. Här med soffgruppen King från 1954 och soffbordet Wasa från 1955
Mer från mitten av 50-talet. Här med soffgruppen King från 1954 och soffbordet Wasa från 1955
IKEA-fåtöljen Borås från 1955
IKEA-fåtöljen Borås från 1955

Idén om ett vardagsrum – en rum för familjen att vara i var dag – fanns redan på 1930-talet men det var först under 1950-talet som vardagsrummet på allvar blev en del av folkhemmet. Tanken om finrummet och dess funktionalitet hade varit svårt att släppa helt och trots trångboddhet inredde man fortfarande gärna ett helt rum som man bara fick vara i någon gång då och då.

Möblerna skulle vara fina att se på och ovan ses soffgrupperna med de storslagna namnen King och Royal. Till Royal passar även fåtöljen med det något mindre storslagna namnet Borås. I det finfina vardagsrummet fanns självklart även en matsalsgrupp.

Finare matsalsmöblemang med tillhörande linneskåp. Allt från 1954. IKEA Milano
Finare matsalsmöblemang med tillhörande linneskåp. Allt från 1954. IKEA Milano

Under andra hälften av 1950-talet gjorde televisionen sitt intåg i de svenska hemmen vilket medförde att man på allvar började inreda och möblera vardagsrummet efter denna nya apparat. De reguljära tv-sändningarna började 1956 men den stora tv-boomen kom 1958 med fotbolls-VM. Finrummet hade blivit ovanligare.

Sent 50-tal. Soffgruppen Farstrup av Illum Wikkelsö och bokhyllan Tema i design av Gillis Lundgren.
Sent 50-tal. Soffgruppen Farstrup av Illum Wikkelsö och bokhyllan Tema i design av Gillis Lundgren.

Med televisionens intåg och en möblering riktad mot tv-n blev lättflyttade möbler snabbt populära. Ena stunden var fåtöljen vänd mot tv-n för att i nästa vara vänd mot bordet och sällskapet. Vid mitten av 1950-talet hade teaken blivit populär, något som IKEA helt missade först. Historien förtäljer hur Ingvar Kamprad, när han insåg det, stoppade tryckningen av IKEA-katalogen för att lägga till ”finns också i teak” på produkterna och sedan i efterhand var tvungen att leta upp leverantörer som kunde tillverka möblerna i teak.

Arbetsplats från 1958 med skrivbordet Baron, stolen Pige och lampan Kobra. I bakgrunden syns Bengt Rudas karmstol Sierra från 1959
Arbetsplats i vardagsrummet med skrivbordet Baron (1958), stolen Pige (1958) och ursnygga lampan Kobra. I bakgrunden syns Bengt Rudas karmstol Sierra från 1959

Som jag nämnde i del 1, som du kan läsa här, tog IKEA in formgivare och arkitekter som exempelvis Gillis Lundgren under andra hälften av 1950-talet. En annan som tidigt började på IKEA var Bengt Ruda som formgivit många stolar och fåtöljer. En klassiker är karmstolen Sierra i ek med armbrickor i teak som skymtar i bakgrunden ovan.

Nästa vecka tar vi ett raskt kliv in i 60-talet. Följ med då!

Missade du den första delen av Ikea genom tiderna hittar du den här:

  1. Alltings början: Först ut är Rut

Linda - Egensinnigt

2 Comments

  1. Ikea genom tiderna, del 5: Det glada 80-talet | EgenSinnigt

    oktober 7, 2013 at 12:08 e m

    […] Namnsättningen på möbler blir också mer svenska. Du kommer kanske ihåg sofforna med namn som Milano och Florida? Nu har sofforna istället svenska ortsnamn. 1986 tar Anders Moberg över efter Ingvar […]

Leave a Reply