IKEA genom tiderna, del 3: Från teak till plast

Idag tar vi klivet in i 60-talet. Här med taklampan Duett och klassiska färger för sin tid.
Idag tar vi klivet in i 60-talet. Här med taklampan Duett och det sena 1960-talets färger och mönster. Men först håller vi kvar vid de dova färgerna och de stilrena linjerna ett tag till.

Under 1960-talet växer IKEA en hel del och nya varuhus poppar upp som svampar ur marken. Första IKEA-restaurangen öppnar i Älmhult 1960 och några år senare öppnar IKEA även motell i Älmhult. Både Oslo och Köpenhamn (Ballerup) får egna IKEA-varuhus och 1965 slår IKEA-varuhuset i Kungens Kurva upp sina portar för första gången. Den runda kolossen på 31 800m² var inspirerad av Guggenheim-museét i New York och man räknade med att sälja för 30 miljoner det första året. Men varuhuset i Kungens Kurva blev en succé och man sålde för det dubbla (60 milj.) första året.

En hel del problem förde dock den stora anstormningen av kunder med sig. Köerna blev evighetslånga och kunderna klagade när lagerpersonalen inte hann hämta varor i samma takt som kunderna strömmade till. Att lösa problemet med mer lagerpersonal var det inte tal om, istället löste man det genom att låta kunderna plocka varorna själv på Tag-själv-lager och så var en viktig del av IKEAs koncept fött. En annan avdelning som föddes med Kungens Kurva-varuhuset var småpryttel-avdelningen med köksredskap, kallad Accenten.

IKEA tidigt 60-tal. Soffgruppen Estrad, soffbord Tyfon och bokhyllan Kungsholmen i design av Erik Wörtz.
IKEA tidigt 60-tal. Soffgruppen Estrad, soffbord Tyfon och bokhyllan Kungsholmen i design av Erik Wörtz.

Under 1960-talet började teaken försvinna från IKEAs möbler och det var en medveten styrning i den riktningen. Fabrikerna hade svårt att arbeta med teaken men den hade också blivit dyrare och dyrare i takt med att tillgången minskade. Träslaget man istället ville att kunderna skulle köpa möbler i behövde också vara hårt men samtidigt vackert och valet föll på ek. Bokhylleserien MTP från 1962 i ek blev en succé. Designer var Marian Grabinski och Polen blev en stark leverantör.

IKEA sent 60-tal med soffan Florida av Gillis Lundgren, soffbordet Karusell av Karin Mobring och sidobordet Pop 68 av Erik Wörtz
IKEA sent 60-tal med soffan Florida av Gillis Lundgren, soffbordet Karusell av Karin Mobring och sidobordet Pop 68 av Erik Wörtz

Om det tidiga 60-talet innehöll enkla, stilrena och funktionalistiska möbler var det sena 60-talet raka motsatsen. När den yngre generationen flyttade hemifrån ville de inte alls ha föräldrarnas stil med sig. De unga familjerna ville ha mjuka, runda former med fräcka och färgglada detaljer.

Mot slutet av 1960-talet hade vi dessutom kommit in ordentligt i slit-och-släng-mentaliteten. Nu slängde vi det gamla och köpte nytt när vi tröttnade på något. Det var inte lika viktigt med hållbar och slitstark kvalitet för det skulle ju ändå snart bytas ut. Plasten hade på nytt gjort ett stort intåg men denna gång i pastell eller klara färger. Poppigt och färgglatt var tidens melodi och Erik Wörtz, som gjorde serien POP 68, var inte den enda som designade något med pop i namnet vid den här tiden.

Nästa vecka går vi vidare in i 70-talet. Det vill du inte missa!

Har du missat någon tidigare del av Ikea genom tiderna hittar du dem här:

 1. Alltings början: Först ut är Rut
 2. 1950-talet: Från Milano till Borås

Linda - Egensinnigt

3 Comments

 1. IKEA genom tiderna, del 4: Furu och gör-det-själv! | EgenSinnigt

  oktober 3, 2013 at 5:03 e m

  […] avdelning som växer stort är husgerådsavdelningen som jag skrev om här. Den har tidigare varit representerad i en separat katalog men under 1970-talet införlivas den i […]

 2. Ikea genom tiderna, del 5: Det glada 80-talet | EgenSinnigt

  oktober 7, 2013 at 12:08 e m

  […] på möbler blir också mer svenska. Du kommer kanske ihåg sofforna med namn som Milano och Florida? Nu har sofforna istället svenska ortsnamn. 1986 tar Anders Moberg över efter Ingvar Kamprad som […]

 3. Ingela

  juli 20, 2015 at 5:54 f m

  Hej!
  Lampan som du benämner Duett, hette inte så, det är en annan Ikea-lampa från 60-talet. Det vore skoj om du kunde få fram vad lampan egentligen heter, jag har precis köpt en sådan på auktion. Jag har letat på nätet, men bara lyckats hitta din lampa. När jag googlar på Duett får jag som sagt upp en helt annan lampa.
  Tack för en trevlig genomlysning av Ikeas utveckling!
  Vänliga hälsningar
  Ingela

Leave a Reply