IKEA genom tiderna, del 4: Furu och gör-det-själv!

IKEA på 1970-talet med furubordet INGO, de rundade lamporna KALOTT, av Lennart Centervall, och soffan SIRIKIT, design Karin Mobring, med mysiga kuddar
IKEA på 1970-talet med furubordet INGO, de rundade lamporna KALOTT, av Lennart Centervall1974, och soffan SIRIKIT, design Karin Mobring 1974, med mysiga kuddar vilket var självklart detta årtionde.

Nu är vi inne i 1970-talet på vår resa om IKEA genom tiderna. För mig, som är född i mitten av 1970-talet, var det mycket nostalgi att passera genom detta årtionde. Det mesta känns igen. Jag hade den rödrandiga tapeten Lisa, i design av Inez Svensson, i mitt rum (fast inte förrän senare) och vilka barn födda under 1970-talet eller det tidiga 1980-talet har inte någon gång suttit i den klarröda barnstolen Anna? Andra populära färger på 1970-talet var klargrönt som passade fint med det klarröda samt orange och brunt som ansågs ge ett mysigt och ombonat intryck.

IKEA och tidigt 1970-tal. Liggfåtöljerna och -soffan heter Tajt och är designade av Gillis Lundgren 1973. Rislampan gör nu sitt intåg på IKEA. De andra lamporna är ur serien Lyx, av Lennart Centervall 1972.
IKEA tidigt 1970-tal. Liggfåtöljerna och -soffan heter TAJT och är designade av Gillis Lundgren 1973. Rislampan gör sitt intåg på IKEA detta årtionde. Övriga lampor är ur serien LYX, av Lennart Centervall 1972. Och moln är finfint tycker vi!

Under 1960-talet började stålrör i möblerna bli populärt. I sitt/ligg-gruppen TAJT i denim här ovan syns stålrören som fortsatte vara populära. I alla fall hos dem som inte hade furusoffa. Som ni nog minns från inlägget om 1950-talet så var Gillis Lundgren, som designat TAJT, nummer fyra att anställas inom IKEA. Under 1970-talet växer IKEA så det knakar. 1972 hade företaget en omsättning på 300 miljoner men redan några år senare, 1978, passerar man 3 miljarder. 1973 tas det första steget utanför Skandinavien, sedan går det snabbt. Redan fem år senare finns det hela 21 IKEA-varuhus i Sverige och runt om i världen.

En avdelning som växer stort är husgerådsavdelningen som jag skrev om här. Den har tidigare varit representerad i en separat katalog men under 1970-talet införlivas den i IKEA-katalogen, som för övrigt passerar 20 miljoner i upplaga under senare hälften av 1970-talet.

TAJT i utfälld variant. Design Gillis Lundgren. Foto: IKEA
TAJT i utfälld variant. Design Gillis Lundgren. Foto: IKEA

Den frigörelse (vem vill tvingas ha samma stil som föräldrarna?) som fyrtiotalisterna startade i sina tonår hade nu tagit sig hela vägen in till de nybyggda villorna. De stela, hårda sofforna som man bara fick sitta fint i hade börjat åka ut redan på 1960-talet och 1970-talet fortsatte i samma riktning. Nu var det än viktigare att sofforna var bekväma, ombonade och passade för familjemys. Den slit-och-släng-våg som började dra fram på 1960-talet fortsatte in på 1970-talet men möttes samtidigt en gigantisk våg av gör-det-själv. Vi sydde, snickrade, växtfärgade och odlade för glatta livet. Vi inredde hobbyrum, gillestugor och barnen fick leka i hela huset. En miljömedvetenhet utvecklar sig allt starkare och vi börjar återanvända möbler, som fått en touch av gör-det-själv-andet. Vi tycker att furu är ursnyggt, ju fler kvistar desto bättre.

IKEA SNACK serie med tidskriftssamlare och lådor gjorda i papp.
Känner du igen? IKEA SNACK serie med tidskriftssamlare och lådor gjorda i papp. SNACK får ständigt nya mönster och lever än i dag kvar men under olika namn.
Praktiskt, funktionellt och furu. IKEA Bosse som sedermera blev IVAR föds 1973.
Praktiskt, funktionellt och furu. IKEA BOSSE, som sedermera blev IVAR, föds 1973.

Skrivbordslampan heter PLUS/ARKITEKT och fanns i flera färger. Jag hade en gul. Fast den var inköpt på 1980-talet. I mitt första egna rum var allt gult och vitt. Mamma hade, som sig bör på den här tiden, gjort ett stort lapptäckesöverkast i bara gula och vita tyger. Ett enormt arbete hade hon lagt ner. Syrran hade ljusblått och vitt rum, med moln. Också som sig bör. Egentligen vill jag minnas att vi hade det sena 1970-talets stil under det tidiga 1980-talet och lät den tidiga 70-talsstilen, med bruna manchestersoffor med stålrör och en brun bumlig lampa, leva kvar under hela 1970-talet.

Men vänta lite nu, tänker ni kanske? 1970-talet var ju brunt. Det skriver du ju själv – var är alla de bruna möblerna?

Jodå - 1970-talet var brunt, också! IKEA SKOPA från 1974 i design av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind.
Jodå – 1970-talet var brunt, också! IKEA SKOPA från 1974 i design av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind. Storebror hade en sådan, men hans rum fick man inte vara i.

Fåtöljen SKOPA tillverkades av en tillverkare som i vanliga fall tillverkade skålar och hinkar i plast. Andra vanliga färger på SKOPA var gult, orange och vitt. Den pyssliga bytte självklart tyg på kudden när hon tröttnade på det gamla.

Nästa vecka handlar om 1980-talet. En tid då det skulle synas, eller åtminstone se ut som, att man hade pengar. Välkomna då!

Har du missat någon tidigare del av Ikea genom tiderna hittar du dem här:

  1. Alltings början: Först ut är Rut
  2. 1950-talet: Från Milano till Borås
  3. 1960-talet: Från teak till plast

Linda - Egensinnigt

1 Comment

  1. Lennart Centervall

    mars 12, 2018 at 12:48 e m

    Trevligt att se sina produkter 40 år efter tillkomsten.
    mvh Lennart

Leave a Reply