Ikea genom tiderna, del 5: Det glada 80-talet

Tidigt 1980-tal med Klippan-soffa och Lack-bord. Båda är än idag storsäljare.
Tidigt 1980-tal med KLIPPAN-soffa och LACK-bord. Båda är än idag storsäljare.
Förvaringsmöbeln heter BOJ ochfanns i många svenska hem. Banan-tyget Randig banan av Inez Svensson är det nog också många som känner igen.
Förvaringsmöbeln heter BOJ och fanns i många svenska hem. Banan-tyget RANDIG BANAN av Inez Svensson är det nog också många som känner igen.

1980-talet var lekfullt, uttrycksfullt, färgglatt och samtidigt elegant. Det var glamour och glänsande krom som gällde och vi inspirerades av serier som Dallas och Falcon Crest i vår inredning. Vi satsade på oss själva, tränade att kniiiipa till Susanne Lanefelts Gymping och hemmet skulle gärna utstråla framgång och rikedom. Hade man inga designmöbler från Italien att visa upp så valde man något som i vart fall såg ut att ha kostat mycket. Att konsumera var inte längre tabu, tvärtom. Yuppies, Young Urban Professionals, dvs. unga nyrika som handlade med aktier etc., poppar upp som svampar ur jorden och Carola vinner melodifestivalen. Trots tråkigheter som Tjernobyl och AIDS-epidemi minns vi 1980-talet som ”Det glada 80-talet” då vi dansade fram i neon.

På IKEA designas KLIPPAN-soffan av Noburo Nakamura år 1980. Soffan har avtagbar klädsel som kan tvättas i maskin, vilket passar barnfamiljerna. En annan klassiker som kom samma år var LACK-serien där det fyrkantiga bordet var först ut och som strax därefter följdes av hyllor i samma teknik. Tekniken kallas board på ram och är hämtad från hur man gjorde dörrar. Resultatet är en hållfast möbel som inte väger så mycket.

1987 kom de första delarna i Stockholm-serien
1987 kom de första delarna i STOCKHOLM-kollektionen

Ytterligare en serie som lever vidare och som kommit med ny kollektion 2013 är STOCKHOLM. 1987 gjordes de första möblerna i STOCKHOLM-kollektionen. Möbeldesigners var Tomas Jelinek och Karin Mobring medan textilierna är designade av Agneta Svensk. STOCKHOLM-kollektionen var lite finare, lite elegantare och i bättre kvalitet.

Under 1980-talet tar sig IKEA till både USA och Storbritannien och internationaliseringen märks tydligt genom att den tidigare röd och vita logotypen får svenska färger och blir gul och blå. Namnsättningen på möbler blir också mer svenska. Du kommer kanske ihåg sofforna med namn som Milano och Florida? Nu har sofforna istället svenska ortsnamn. 1986 tar Anders Moberg över efter Ingvar Kamprad som chef för hela IKEA-koncernen medan Kamprad sitter kvar som styrelseordförande.

Krom och glasbord var det som gällde under det glada 80-talet.
Krom och glasbord var det som gällde under det glada 80-talet.

Under 1980-talet läste vi inredningsartiklar om hur vi kunde få våra hem att se ut som en våning på Manhattan. Glasbordet MOMENT av Niels Gammelgaard från 1987 är helt rätt i tiden. ÖGLA-stolen är populär men skapades faktiskt redan 1961.

Sista delen i serien Ikea genom tiderna blir 1990-talet. Då lugnar vi ner oss lite igen. Det blir lågkonjunktur och vi börjar åter tänka på miljön.

Har du missat tidigare delar av IKEA genom tiderna-serien hittar du dem här:

  1. Alltings början: Först ut är Rut
  2. 1950-talet: Från Milano till Borås
  3. 1960-talet: Från teak till plast
  4. 1970-talet: Furu och gör det själv!

Linda - Egensinnigt

 

1 Comment

Leave a Reply