J*vla skitmigrän!

Migränväder
Migränväder

Efter att jag fått mitt andra barn skaffade jag en hormonspiral. Plötsligt började jag få fruktansvärd huvudvärk titt som tätt. Jag kunde vakna mitt i natten och hade någon gett mig en yxa då hade jag gladeligen huggit huvudet av mig. Så ont gjorde det. Varje gång jag fick mens fick jag samtidigt världens huvudvärk. Varje gång jag stressade och sen slappnade av var det samma sak. Skulle vi på fest och jag, som är sen av naturen, stressade för att hinna i tid, hann jag bara vara på festen en halvtimme innan det var kört. Skulle vi ha gäster var det samma sak. Efter ett tag gick jag till läkaren som konstaterade migrän.

Det är 14 år sedan nu. Spiralen som utlöste det hela togs ut i samband med att vi planerade vårt tredje barn. Inte förrän då förstod jag hur hemskt jag mådde med den. Jag hade flera andra biverkningar också men dem satte jag inte i samband med spiralen förrän då. Nu är det över åtta år sedan den togs ut men migränen är kvar. Som tur är slipper jag migränanfallen den där första mensdagen. Det var hemskt att veta om i förväg. Kvar är de stressutlösta anfallen men de kommer inte varje gång längre.

Något som jag däremot fortfarande alltid reagerar på är lågtryck. Kommer det in tunga lågtryck under natten vaknar jag med en tung och öm känsla i hela kroppen och en ännu tyngre huvudvärk som inom några timmar blivit migränanfall. Slår vädret om under dagen brukar det börja med att jag känner den där tunga, tunga känslan och om jag inte tar medicin då så kommer anfallet strax därpå. Som vanligt hoppas jag ju på att det ska vara vanlig spänningshuvudvärk men när jag börjar se suddigt, ungefär som om glasögonen är alldeles smutsiga, och blir helt täppt i näsan är det otvivelaktigt migrän. Sen kommer illamåendet och känslan av att ligga och guppa och skvalpa i vågorna vid strandkanten utan att någonsin nå land. Eller som man blir illamående i en karusell men inte kan kliva av.

Igår var en sådan gråtung dag. Inget är så skönt som efter åska en sådan dag men igår bidde det ingen åska. Dumt nog var min medicin slut så det var självmedicinering som gällde. Två Treo brustabletter och starkt kaffe och så ligga på min spikmatta i ett mörkt och tyst sovrum och blunda. En kollega tipsade mig om att man kan ta starksprit tidigt i ett anfall. Har testat det i tidigt skede någon gång i kombination med spikmattan men då fick jag dricka några cl med jämna mellanrum. Inget jag rekommenderar eftersom man inte kan ta medicin ifall anfallet bryter ut helt och blir värre.

Har du några bra tips på hur man kan lindra migränanfall på ett tidigt stadium? Hur vet du när ett anfall är på väg? Dela gärna med dig!

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply