Köksdrömmar

Om man inte ser golvet så funkar det röd/vitrutiga kaklet till det lindblomsgröna men helst skulle jag vilja ha helvitt kakel. Skomakarlampan är ett loppisfynd och nyckeln kommer från skafferiet i mitt födelsehem.
Om man inte ser golvet så funkar det röd/vitrutiga kaklet till det lindblomsgröna men helst skulle jag vilja ha helvitt kakel. Skomakarlampan är ett loppisfynd och nyckeln kommer från skafferiet i mitt födelsehem.

Sitter och drömmer om att göra om köket, som är vårt sorgebarn just nu. Den som en gång renoverade köket måste varit både färgblind och lite galen. Vi har rutigt golv i färgerna lila, rött och två olika orange nyanser. Till det har vi ett kakel som bildar rutmönster i rött och vitt men inte samma röda som i golvet. Väggarna är lite svagt brutna i röd/rosa och sen har vi dörr- och fönsterfoder i mild lindblomsgrönt.

Köksgolvet - slitet och med fläckar som inte går bort. Mönstret hade passat bättre i ett retrohem än i vårt lantliga kök
Köksgolvet – slitet och med fläckar som inte går bort. Mönstret hade passat bättre i ett retrohem än i vårt lantliga kök

Renoveringen av vårt kök är ett stort projekt. Vårt hus är nämligen ortens gamla bageri och kondis och bakom väggen ska det finnas en stor bakugn som gärna vill restaurera och ta fram. Idag är köket på ett ungefär L-format men ursprungligen var det fyrkantigt. Tyvärr är det så att bakugnen finns bakom spis, kyl och frys etc. och vi skulle vara tvungna att placera allt det helt i andra delen av köket. Gör vi det så måste vi ju flytta vask, diskmaskin etc. också och dra om även vatten och avlopp. Skulle bli alldeles för omständligt att ha det uppdelat eftersom köket är stort, mycket större än vardagsrummet t.ex. Sen vet vi inte vilket skick bakugnen är i. Vi har trägolv i hela huset men i köket verkar det bara ligga något i stil med masonitgolv under linoleummattan. Så köket är det där projektet som vi så gärna vill hugga in på men som vi tyvärr måste spara ganska länge till.

Lyckebo - Passande nog heter vårt hus Lyckebo och var Conditori och bageri när det begav sig
Passande nog heter vårt hus Lyckebo och var Conditori och bageri när det begav sig. Idag är huset gult med vita och röda detaljer. Istället för staket har vi lummiga häckar och utanför kör det mest motordrivna fordon. Tiden med häst och vagn är förbi. Om ni undrar så sitter jag och skriver i rummet som då var butik – det med markisen.

Det vi tänkt göra i väntan, förutom att drömma då då, är att måla linoleumgolvet i vitt/ljusgrått, byta bänkskivor samt ta bort det ena vägghängda köksskåpet och byta det mot öppna hyllor. I sittplatsdelen av köket (det som senare kommer att bli matlagningsdelen) har vi idag smala köksskåp med vägghängda vitrinskåp med plastiga ”rutor” på fönsterdörrarna och så en laminerad bänkskiva till det. Jättetrist och opersonligt. Jag har funderat på att skaffa en gammal skänk och några gamla fönster på loppis eller auktion och bygga ett stort vitrinskåp som fyller hela väggen men så hittade jag ett Bok-/vitrinskåp från Nordal på Confident Living som faktiskt ser ut som om det är lika gammalt som huset. Luckorna är tidstypiska och stämmer överens med hur vi tänkt oss köksskåpens luckor. Prislappen var en sådan man blir glad av också.

Blir riktigt sugen på att hugga in och köra igång med köket på direkten men vi har svärmor på besök resten av veckan och måla golv samtidigt som köket behöver användas är inte att tänka på. Men skåpet är absolut en bra morot till att få gjort det snart! Vad har du för inredningsprojekt i sommar?

Linda - Egensinnigt

2 Comments

 1. Jennie Bergius

  augusti 3, 2013 at 9:17 e m

  Så mysig blogg! Och det där rutiga golvet i rött och orange tycker jag var superhärligt! 🙂

  1. Egensinnigt.se - Linda

   augusti 4, 2013 at 5:34 e m

   Tack, Jennie!
   /Linda

Leave a Reply