Kyndel – satyrernas ört

Kyndel eller Satureja har fått sitt namn efter de satyrer som omgav Dionysos och ansågs förr ha en erotiskt stimulerande effekt
Afrodisiakum? Kyndel eller Satureja har fått sitt namn efter de satyrer som omgav Dionysos och ansågs förr ha en erotiskt stimulerande effekt.

Nu har sommaren blivit till höst och jag gör mitt bästa för att ta tillvara på det som finns kvar. Bland annat har jag snabbtorkat kyndel i ugnen. Medan kyndeln var i ugnen passade jag på att läsa lite om örten. Visste ni att kyndel fått sitt namn efter satyrerna och ansågs förr vara ett afrodisiakum?

Satyren hade bockfot och svans och var, enligt den grekiska mytologin, en riktig spjuver som ägnade dygnets alla timmar åt älskog. Satyrerna omgav Dionysos, vinets och fruktbarhetens gud, och det var just kyndel som sägs ha offrats till Dionysos ära då han, tillsammans med satyrerna drog ut i världen med dans och musik. Inte konstigt att man sedan dess ansett kyndel ha en erotiskt stimulerande effekt. Även i det forntida Egypten användes kyndel i kärleksdrycker.

Kyndel odlades ursprungligen runt Medelhavet och örten kom till Sverige via läkemedelskunniga munkar och nunnor men eftersom kyndeln var ett afrodisiakum lär den inte ha odlats i klosterträdgården.

Snabbtorkning av kyndel
Snabbtorkning av kyndel

Kyndel har också använts flitigt för sina antibakteriella egenskaper. Örten sägs även vara bra för matsmältningen.

Jag använder kyndel när jag ugnsrostar potatis och andra rotfrukter. Den smakar lite som timjan och rosmarin kombinerat men lite pepprigare tycker jag. Den är också riktigt god till bönor av olika slag och en självklar del av Herbes de Provance. I Sverige var det förr en fattigmanskrydda som användes flitigt både i matlagningen och att strö på golvet. Idag ser man den tyvärr inte lika ofta, vilket är synd för den är så god.

Här hittar du ett inlägg om hur du snabbtorkar kryddor och örter i ugnen.

Linda - Egensinnigt

 

Leave a Reply