Mari Simmulson, Upsala-Ekeby

Till min stora besvikelse gillar min man inte retrostilen något nämnvärt. (Tur att han är bra på så många andra sätt!) Det finns dock några saker som jag lyckats smyga in, det mesta kommer från Upsala-Ekeby, som Ingrid Atterbergs vas Negro och lite ovanligare krus i dekoren Dekora. Dessa har jag haft sedan sena tonåren då jag ärvde dem efter min mormor och morfar. Några nyfunna favoriter från UE är Mari Simmulsons färgglada Tulpan-serie och vasen Beata som jag fick för en femma för att det gått en flisa (någon som ser var?). Jag är ingen samlare så jag bryr mig inte så länge det inte syns. Jag blir glad av att se Beata och det är huvudsaken för mig.

Mari Simmulson Beata och Tulpan
Vas/flaska Beata samt krus i serien Tulpan. Färgglada favoriter!

Mari Simmulson föddes av estniska föräldrar i S:t Petersburg 1911. Hon utbildades i vid statliga kostfackskolan Tallinn och arbetade därefter vid Arabia i Finland innan hon kom till Gustavsberg 1944 för att sedan gå vidare till Upsala-Ekeby 1949. Vid Upsala-Ekeby stannade Mari Simmulson till 1972 och hann under tiden bli en av UE’s främsta och mest uppskattade keramiker.

Mari Simmulsons signum är en pratbubbla. Olika signaturer visar om verket är av Mari Simmulson, ett gement eller versalt ”ms”, ”maris” eller hela hennes namn. Ofta ses också ett fyrsiffrigt nummer med ett avslutande M. Vasen ur Beata-serien är stämplad 5013M vilket avslöjar att den tillverkades mellan åren 1965-69.

Mari Simmulson Tulpan
Mari Simmulson Tulpan-serie för Turitz & Co

Tulpan-serien, som egentligen inte heter något utan kallas Tulpan i folkmun, gjordes av Simmulson åt Turitz & Co (EPA). Just den här heter 1034/80 och klassas som hänkelkrus. Nummerserien sattes av Turitz & Co och inte av Upsala-Ekeby vilket innebär att den innehåller flera olika tillverkare. Fast den lilla pratbubblan som visar att det är Mari Simmulson, den finns där ändå.

Mari Simmulson Mars Foto: Upsala-Ekebysamlarna
Mari Simmulson Mars Foto: Upsala-Ekebysamlarna

Jag gillar Maris keramik mycket för de fina färgerna och glada dekorerna. Om jag hade turen att springa på golvvasen (nr 4088) ur serien ”Mars” samtidigt som jag hade några slantar över att spendera hade lyckan varit gjord. Den gjordes enbart i några fåtal exemplar. Även den mindre vasen (nr 4050) hade gjort mig lycklig. Visst är dekoren underbar?

Mycket av dekoren är dock inte lika färgglad utan mer tidstypisk. Från början var det figurer som balinesiskan som gjorde henne mest känd. Upsala-Ekebysamlarna har hur många bilder som på verk av Simmulson. Kika in där, vetja!

Mari Simmulson arbetade även åt Deco Keramikfabrik i Helsingborg samt åt porslinsfabrikerna Gefle och Karlskrona. Hon dog i november 2000. Hon hade då skapat otaliga vaser, figurer, väggtavlor och reliefer.

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply