Nya favvopastan: Mezze Maniche med svamp och kronärtskocka

Mezze Maniche med svamp och kronärtskocka
Mezze Maniche med svamp och kronärtskocka

Jag har funnit mig en ny favoritpastarätt och såklart delar jag med mig av receptet, som ursprungligen kommer från Zeta. Jag fullkomligt älskar deras svamptapenade och hade en burk hemma, ett paket lax i frysen och var sugen på pasta. Tyckte att det kändes lite tråkigt att lägga svamptapenade på laxen och köra in den i ugnen och sen bara ha pasta till så jag gick på receptjakt efter nån pastaröra som kunde passa bra till laxen.

Valet föll på Mezze Maniche med svamp och kronärtskocka. Jag höll mig dock till min ursprungliga plan och bredde ett lager svamptapenade på laxen och strödde över grovriven Pecorino. Hällde lite av marinaden till kronärtskockorna i laxformen också för tyckte att det blev för mycket med allt i pastaröran. Pastaröran blev helt gudomligt god och passade fantastiskt bra till laxen. Hoppas att du gillar den lika mycket som jag gör!

Mezze Maniche med svamp och kronärtskocka

Receptet är för fyra hungriga personer:

4 laxfiléer
400g Mezze Maniche (pastasort)
150 g champinjoner
2 schalottenlökar
1 dl grönsaksbuljong
1 burk Zeta marinerade kronärtskockor (290g)
1-1½ burk Zeta Tapenade med svamp
Hackad persilja, typ lite lagom
Grovriven Pecorino

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Koka upp lättsaltat pastavatten i en stor kastrull.
  2. Dela svampen i bitar och skiva schalottenlöken tunt.
  3. Lägg laxen i en ugnsfast form. Bred på lite av svamptapenaden och strö över lite grovriven Pecorino. Häll lite av marinaden från kronärtskockorna runt laxen men ta inte allt. Laga i ugn 15-20 minuter.
  4. Släng i pastan i det kokande vattnet. Koktid 12-13 minuter.
  5. Fräs svampen i marinaden från kronärtskockorna. En stor stekpanna behövs. Salta och peppra lite. Tillsätt schalottenlöken och buljongen. Låt det koka ihop något.
  6. Tillsätt svamptapenaden (jag hade i lite mindre än en burk eftersom jag använde en del på laxen. Står en burk i ursprungsreceptet) och kronärtskockorna.
  7. Häll av pastavattnet och vänd ner pastan i röran tillsammans med hackad persilja så att det blandar sig väl. Ta ut laxen ur ugnen.
  8. Strö över Pecorino och servera pastaröran med laxen.

Vill man skippa laxen kan man göra det och då blir rätten helt vegetarisk. Då räcker det till fyra normalstora portioner. Smaklig spis från ett regnigt Småland!

Linda - Egensinnigt

 

Leave a Reply