Pilgrimsmusslor med persiljerotspuré och tokajerreduktion

Pilgrimsmusslor med persiljerotspuré och tokajerreduktion
Pilgrimsmusslor med persiljerotspuré och tokajerreduktion

Här har vi haft sjukstuga hela veckan. Istället delar jag med mig av ett recept som kommer från Sigrid Bárány, ni vet hon som vann Sveriges mästerkock 2012. Jag tror att alla som varit på middag hos oss det senaste året blivit bjudna på detta och jag tröttnar nog aldrig. Dessa bilderna är från när jag och älsklingen hade en romantisk middag utan barnen för några veckor sedan. Receptet är för fyra personer så det blev extra mycket gott åt oss den gången. Och ja, allt slank ner!

Ingredienser till tokajerreduktion
Ingredienser till tokajerreduktion. Den som inte hittar Tokaji Aszú kan ta sauternes- eller muscatelvin

Pilgrimsmusslor med persiljerotspuré och tokajerreduktion

Ingredienser för 4 portioner
2 st persiljerötter
2 st små potatisar
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
25 g smör + smör att steka i
1 st schalottenlök
1 dl söt tokajer (Tokaji Aszú)
2 msk calvados
1 msk smör, rumsvarmt
ev. några droppar pressad citron
8 st färska/tinade pilgrimsmusslor
ev. 3 skivor pancetta, smått skuren

Persiljerotspuré på gång
Persiljerotspuré på gång. Ibland är persiljerot svår att få tag på, då får det bli palsternackspuré istället.

 Gör så här:

  1. Tokajerreduktionen: Den kan du göra i förväg om du vill. Finhacka schalottenlöken och fräs den i lite smör tills den är glansig.
  2. Tillsätt tokajer och calvados och låt reducera (koka ner) tills ca 2 msk återstår.
  3. Sila bort löken och värm upp reduktionen igen. Blanka av med en klick smör och smaka eventuellt av med några droppar citron.
  4. Persiljerotspurén: Skala och tärna persiljerötter och potatis smått. Koka dem sedan i en blandning av grädden och vattnet + lite salt tills de är mjuka. Persiljerötter har ganska lång koktid.
  5. Sila av men spara kokvätskan. Mixa potatisen och persiljerötterna tillsammans med 25 g smör. Späd med lite av kokvätskan tills bra konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Pancettaströssel: Vill du ha strösslad pancetta över så steker du den knaprig, låter den svalna på ett hushållspapper och smular den fint. Jag hade ingen denna gången men lovar att det är gott!
  7. Pilgrimsmusslorna: Stek pilgrimsmusslorna 1-1½ minut per sida i riktigt med smör. Ös hela tiden smör över musslorna och stek dem inte för länge. Salta lätt.
  8. Servera pilgrimsmusslorna på persiljerotspurén och ringla över lite av reduktionen. Avsluta med att strössla över lite av pancettan.

Vill du vara extra piffig serverar du rätten i pilgrimsmusselskal. Kammussla är ett annat namn för samma mussla och skalen är ofta lätta att hitta på loppisar. Mina är fyndade på Erikshjälpen i Åkarp.

Ha en fin fredag!

Linda - Egensinnigt

Leave a Reply