Tänk klimatsmart – varje dag!

Avfallstrappan från Tänk före-kampanjen
Avfallstrappan från Tänk före-kampanjen där vi uppmanas att i första hand minimera inköpen, att återbruka det som går och återvinna det som inte går. Var klimatsmart du med!

Jag har idag testat hur jag ligger till på Klimatkontot och fått goda råd för hur jag kan minska min del av miljöbelastningen. De tre områdena som jag rekommenderas bättra mig inom är:

 • Slänga mindre mängd ätlig mat
 • Minska användningen av elektriska apparater
 • Byta bil till en som använder förnybart bränsle

Bara genom att halvera mängden ätlig mat jag slänger skulle jag minska min negativa klimatpåverkan med 0.2 ton CO2e per år. För min del handlar det om att jag behöver bli bättre på att anpassa mina inköp så att jag inte köper så mycket som ligger och förfars. En stor bov här är också att jag visserligen tar hand om rester och överbliven mat men att den allt för ofta står kvar i sin låda i kylskåpet för att sedan åka i soporna efter några dagar. Någon som känner igen sig? Jag vet också att Bäst-före-datum är satta med en marginal, i vissa fall en ganska god sådan, men jag är ganska säker på att jag ibland inbillar mig att något luktar gammalt bara för att jag sett att det passerat sitt datum. Här kan jag bli bättre och inte låta mina hjärnspöken styra. På sajten Släng inte maten ges både tips och recept på vad man kan göra med rester.

Vår familjs användning av elektriska apparater är ganska hög. Det man kan göra för att kompensera det är t.ex. att använda energisparlägen på datorerna och inte använda stand-by-läge utan stänga av/bryta strömmen ordentligt. Jag har med alla tre barnen försökt lära dem att man släcker lampan när man inte ska vara i rummet och att man stänger av TV’n efter sig. Handen på hjärtat så går det väl sådär, de kommer ihåg det ibland, men trägen vinner. Eller hur?

Återbruka! Av gammal elektronik kan man göra mycket. Diskettavla av Hemgjord
Återbruka! Av gammal elektronik kan man göra mycket. Helena Andreasson gör smycken av sladdar och disketter eller som här: en tavla av disketter. Foto: Helena Andreasson, Hemgjord

Bilen är en kostnadsfråga för oss idag. Vi hade tidigare en gasbil men i nuläget är vi tvungna att hålla kvar vid den bil vi har. Och det är just det här det handlar om. Man måste inte vara bäst på allt. Slår man knut på sig själv blir det pannkaka istället. Huvudsaken är att man försöker och att man väljer det bättre av alternativen, som med energisparläge på datorn eller att välja produkter med bättre förpackningar än andra.

Jag kan med stolthet säga att jag är skitduktig på att sopsortera och är lite av en återvinningspolis här hemma. Visst kan jag bli ännu bättre men mina problemområden som jag behöver jobba med är framför allt matslöseri och elanvändningen. När jag skrev min kandidatuppsats, som handlade om Grön IT, träffade jag Håkan Nordin som skrivit boken Grön IT, från problem till lösning och han fick upp ögonen på mig för hur självklart det är att återvinna även en liten bit folie, skruv eller värmeljus”kopp”. Det handlar inte om den där lilla metallbiten som blir till en ny liten grej och som kräver transporter och allt möjligt för att återvinnas. Jag hade tittat alldeles för snävt på processen.

Återvunna läskburkar från The Greenest Dollar
Återbrukade läskburkar kan bli snygga armband. Glöm bara inte att återvinna resterna! Foto: The Greenest Dollar

Jag såg det redan då som en självklarhet att återvinna men vad jag inte såg var den enorma miljöpåverkan som hela processen att utvinna själva metallen annars har. Där finns stora miljövinster! Återvinning har fått en ny innebörd för mig sedan dess. Visste du t.ex. att det vid framställningen av aluminium från återvunnet aluminiumskrot bara behövs 5 % av all den energi som går åt för att utvinna av aluminium ur bauxit?

Att återvinna handlar inte bara om att tillvarata och göra nytt utan även att samla ihop skräpet så att det inte hamnar i naturen. I dagsläget flyter det omkring två sopberg av plast stora som en hel kontinent i Stilla Havet. Ta en titt på denna:

Problem som vi kan räkna med om vi inte minskar våra utsläpp och tar bättre hand om vår planet är bland annat:

 • Problem inom den globala vattenförsörjningen, speciellt i redan utsatta områden.
 • Abrupt ändrade förutsättningar för ekosystem som kan leda till en ökad risk för utrotning av en mängd djur- och växtarter.
 • En höjd havsnivå vilket leder till problem i främst deltaområden och för små ö-nationer.

(Källa: http://www.klimatkontot.se)

Du kan själv testa dig på Klimatkontot. Vad kan du göra för att minska din miljöbelastning?

En bra sak du kan göra är att pyssla av återbrukat material istället för att hela tiden köpa nytt. Har du inget hemma kan du göra ett besök i min butik Egensinnigt som specialiserar sig på återbrukbart pysselmaterial.

Linda - Egensinnigt

Egensinnigt Inredning & DIY för kreativa
Egensinnigt Inredning & DIY för kreativa

2 Comments

 1. Till glömskans lov | EgenSinnigt

  juli 27, 2013 at 3:28 e m

  […] köpte vi två kronärtskockor men det blev aldrig av att vi åt dem innan vi reste på semester. Jämför med gårdagens inlägg om matslöseri. Bara det att i det här fallet var det inte slöseri i den bemärkelsen utan blev något riktigt […]

 2. Earth Overshoot Day – Den ekologiska skuldens dag | EgenSinnigt

  augusti 21, 2013 at 11:37 f m

  […] I ett tidigare inlägg kan du läsa mer om hur du kan vara rädd om jorden! […]

Leave a Reply